Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
22.2.2010, Pavel Koza, aktualita
Je to již týden, co byl slavnostně představen nový systém Windows Mobile 7, respektive nová platforma Windows Phone 7 Series. A když se nad tím zamyslíme, Microsoft má konečně pádný důvod ke změně názvu, ale namísto toho jen zvedne číslo verze o jedničku.
Cfontaine (1) | 26.2.201018:20
Pokud se WM 7 bude lišit ve funkčnosti, bude uzavřenej a aplikace pouze přes Marketplace, nemá pro mě osobně význam. Používám WM 6.1 a jsem maximálně spokojen s jeho schopnostmi a možnostmi. čekal jsem něco docela jiného a přál si změnu podobnou XP - windows 7. (hodně úprav ale princip stejnej) To by bylo asi moc málo revoluční. když bude pokračovat WM 6.5 bude to jedině dobře.
Odpovědět0  0
Honza102 (36) | 22.2.201019:20
Zajímavá úvaha, ale myslím že pes je zakopán jinde. Firma (MS) se po x letech vývoje rozhodla, že přestane vyrábět kombajny a začne fušovat do sekaček na trávu. Tenhle marketingový tah je pro mě zcela nepochopitelný a naprosto popírá obchodní poučky . Jestli se to bude nazývat tak či onak je vedlejší. Klasik se ptá: Byl by pro mocného kapitalistu takový problém udělat zcela nový systém a zachovat zásadní výhody toho stávajícího?
Odpovědět0  0
edison_cz (1) | 22.2.201023:19
Pokud je jako jedna z velkých výhod brána kompatibilita, pak to problém je, už jen podle velikosti API. Protože všechna existující volání funkcí by musela zůstat, možná by se zlepšila implementace.
Odpovědět0  0
Hikoki (1) | 22.2.201017:29
Osobně mě ovládání 'párátkem' nikdy nevadilo, ba naopak, jsou situace , kdy mě vyhovuje mnohem víc. (Stejně jako používání d-padu a harwarových kláves . ) Tím nemyslím pouze ovládání ne zcela 'pro palec only' optimalizovaných aplikací, ale prostě rád něco držím v ruce. Bude to asi fixace na pero, tužku atd., které používáme od dětství. Vím, všechno se mění, ale, že by ta změna musela být hned a napovel ? Takže rád bych si zachoval volbu- buď tak nebo tak. To byla taky zatím nezamýšlená výhoda Windows Mobile, o kterou zřejmě brzy příjdeme.
Odpovědět0  0
Sako verife (2) | 22.2.201015:20
Asi je predcasne se na novy OS tesit, nikdo poradne nevi jak bude vypadat a ktere informace jsou pravdive a ktere naopak jsou dezinformace. Osobne jsem zvedavy jaky ten OS ve skutecnosti opravdu bude. W 6,5 pro me bylo hodne silne zklamani a znamenalo navrat k 6,1 a oblibenym aplikacim, ktere vyzaduji ovladani "paratkem". Jen mam obavu, aby se tento tolik opevovany novy OS nestal uzavreny pro vyvojare free aplikaci. Precijenom bych moc nerad mel OS, ktery by byl odkazan pouze na aplikace vybrane Microsoftem. Za "chvilku" uvidime jaky ve skutecnosti je........
Odpovědět0  0
libb (14) | 22.2.201019:34
Nemyslím, že by se platforma uzavřela. To snad není aní iPhone, ne? (nejsme si jistý, existují i free aplikace, ne?) A pokud by bylo možné říct, že tato aplikace půjde jen přes Marketplace, je to naopak plus, protože by to zkomplikovalo pirátění (muselo by se domyslet stahování větších objemů dat přes telefon, ale to by neměl být problém, např. když je připojený k PC a nebo stáhnout jádro aplikace a data už jinak), ale věřím, že zůstane pro programátory možnost něčeho, jako jsou CABy, neumím si to jinak představit...
Odpovědět0  0
Zdenek Malinsky (314) | 22.2.201015:05
Očekával jsem, že Barcelona do toho přinese trošku jasno, ale spíše jen přibylo více otázek, nejasností a spekulací. PS: Budeme ještě "píchači" nebo už jen "dlaždiči"? :-p
Odpovědět0  0
johny12345 (2) | 22.2.201014:54
Tak co jsem viděl nějaká ta videa, tak se mi Windows Phone docela líbí. Nicméně trochu mě zaráží (pokud je to pravda a nejsou to jen "drby"), že se veškeré aplikace budou muset kupovat, nepůjdou nainstalovat ze stolního PC. To by byla docela rána. Co třeba navigační soft???? A ještě jedno rýpnutí do reklamní strategie (samozřejmě respektuji, že každý má svou reklamní politiku) ale překvapuje mne, že po tak dlouhé době, kdy všichni po novém systému volali, Microsoft na něm pracoval a po několikaterém odložení byl konečně představen, tak bych očekával, že hned na první stránce microsoftu na mne vyskočí nepřehlédnutelné bannery o přicházejícím Phonu 7, apod. Na stránkách Microsoftu (ani .cz, ani .com) není ani náznak.
Odpovědět0  0
johny12345 (2) | 22.2.201014:57
Omlouvám se, teď jsem na stránkách microsoftu jeden takový miniodkaz našel. Ale přesto to není ta POMPA, co jsem očekával. Možná si to šetří až na oficiální uvedení na trh
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 22.2.201015:27
Je to proto, že si zatím nemůžete koupit žádné zařízení s Windows Mobile 7... Takže oni sice chtějí rozvířit vodu, ale především pro ty, které to zajímá... Tedy podle mého názoru:)
Odpovědět0  0
carnero (46) | 22.2.201016:16
Zdá se mi, že především chtějí u lidí vzbudit dojem, že mobilní Windows stále žijí. Pro všechny ty, kteří ztráceli naději je určitě lepší vědět, že něco konkrétního existuje, než stále žít s otázkou "dělají vůbec něco?".
Odpovědět0  0
inetMark (33) | 22.2.201018:37
Je to ako vravi Pavel, urcite to tam bude az ked to vyjde. Bolo by hlupe robit nejake bombasticke ­(silverlight­) uputavky na hlavnej stranke MS, ked sa to neda kupit a to co sa svetu ukazalo je aj tak na urovni rannej alfa verzie. to carnero: Ano, odpoved na tuto otazku ­(ci nieco robia­) zaujimalo vela ludi. Aj mna. Najlepsie na tom je, ze mam diplomovu pracu taku, ktora suvisi s WM a som teraz v rozpakoch. Pracu odovzdavam v juni 2011, takze to uz bude pol roka, co bude na trhu WP7. Lenze kedy sa dostanem realne k SDK a kedy budem moct realne robit aplikaciu a realne ju testovat? Mam robit aplikaciu na WM 6.5, ktora mi uz v case prezentacie prace na najnovsom ich systeme nepojde? Mam riskovat a dufat, ze aplikaciu za pol roka zvladnem spravit? V tomto smere ma sprava od MS a kompletneho odlisenia zatial nepotesila a ak by nahodou zahlasili, ze .NET nebude podporovany, tak je zle ­(tomu ale neverim :­) ­). Takisto pre kopec vyvojarov nie je najlepsia sprava takato rapidna zmena. Co sa inac ale tyka Marketplace, tak ja osobne to vitam. Mam iPod a viem, ake su skvele ceny na AppStore. Kopec aplikacii i hier som kupil za 0.79 centov. Kto nema ani iPhone ani iPod, moze si ceny aplikacii pozriet na http:­/­/www.appshopper.com­/ . Napriklad taky SPB Wallet na iPhone stoji 9.99$ ­(dokonca niekedy stal 4.99$ a iste este niekedy cenu znizia znova­) a na WM 30$. Obdobne je to aj u ineho SW. Priznam sa, na WM som vela aplikacii zakupenych nemal, ak su ale ceny stlacene takto dole je to kupovanie prijemne a bezproblemove. Sice vyvojari dostanu za jeden nakup menej penazi, ale preda sa toho ovela viac a v konecnom doslekdu mozu zarobit viac. Preto vravim znova, Marketplace bude velkym prinosom ­- nehovoriac o tom, ze laik si najde to co hlada ovela jednoduchsie.
Odpovědět0  0
Velvet (18) | 22.2.201014:46
Souhlasím, že to MS hraje na asociaci na stolní Windows 7, které mají vynikající ohlas, a nezdá se mi to jako špatný tah. Spíš si myslím, že záleží na marketingu, jak nový systém dokážou lidem p(r)odat.
Odpovědět0  0
LVesely_ce4you (18) | 22.2.201014:14
Mě osobně je úplně jedno, jak se nová verze bude jmenovat, dokavaď nebude fungovat tak jak potřebuji, tak mne nezajímá. Co se týče označení veškerých Windows, tak v tom právě už takovej brajgl nemají, naopka je to lagické, ale otázkou je, zda je to živatoschopné.
Odpovědět0  0
carnero (46) | 22.2.201013:41
Mě naopak značení nové verze připadá velice logické a chytré. Snad všichni znají Windows 7. Tudíž všichni budou znát Windows Mobile 7. Už podle názvu (ale i trochu grafiky) to prostě patří do "sedmičkové" rodiny. Myslím, že většina uživatelů neřeší že byla nějaká pětka, šestka, šest-jednička, ale že je sedmička... stejné číslo jako má ta věc na jejich počítači, to určitě bude patřit k sobě. Evolučně i co se kompatibility týče. Jednoduše mám pocit, že v tom konečně Microsoft nemá takový bordel, jaký v tom měl dosud. Když byly staré Windows, bylo to PocketPC; když byly Vista, byly Windows Mobile 6.1. Ani jedno příliš nenaznačovalo příbuznost a k tomu druhému. Přitom to příbuzné je, obojí to jsou přeci Windows. A teď jsou Windows (Phone) 7. "Windows 7 for your Phone" a "Windows 7", tak nějak.
Odpovědět0  0
libb (14) | 22.2.201014:21
přesně tak, mně to asociuje Windows 7, a ty mají úspěch velký.
Odpovědět0  0
Pavel Koza (555) | 22.2.201015:31
To je sice pravda, ale Windows Mobile 7 mají od Windows 7 mnohem větší odstup, než WM 6.x od předchozích Windows... Předchozí verze prostě vypadaly jako stolní windows a měly dost podobné ovládání, WP7 nemá s Windows kromě názvu a výrobce nic společného. Ale uznávám, pokud ta čísla sjednotí, pro většinu uživatelů to bude asi méně matoucí...
Odpovědět0  0
carnero (46) | 22.2.201016:15
To bereš moc vědecky. Pořád to jsou dva systémy, které mají společné jen jméno. Ale právě to jméno je myslím klíčové. Pokud nějaká firma nabízí dva produkty, je vždycky lepší aby se jmenovaly podobně - když se pak vysloví jeden, lidi si vybaví i ten druhý. Pak půjdou do obchodu, někdo se je zeptá zda chtějí Symbian nebo Windows Phone 7. "Ha, to zní jako Windows 7, ty mam doma a jsou fajn... chci tedy Windows". A těch několil (procent) lidi kteří to, jako Ty, berou takhle vědecky, si zvyknou, že prostě je verze 7.0 a bude jim zcela ukradené jak se to jmenuje. Stejně jako si zvykli, že je verze 6.5.3 ať už se to jmenovalo Windows Mobile nebo Windows Phone. Když nad tím přemýšlím, nevím o nikom, komu název vadil. Jedni znají jen čísla verze (ti větší magoři pak čísla buildů), druzí zase znají jen jakési Windows na mobily.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.